Dieta mamei
Pe parcursul sarcinii si a perioadei de alaptare dieta mamei trebuie sa fie una echilibrata, care sa asigure un aport energetic si de nutrienti corespunzator nevoilor speciale din aceasta perioada.
In timpul sarcinii, necesitatile nutritionale fiind mai mari, viitoarea mamica trebuie sa fie foarte atenta, nu asupra cantitatii ci a calitatii alimentelor consumate. Chiar daca necesitatile bebelusului devin mai mari, pe masura ce sarcina evolueaza, asta nu inseamna ca trebuie sa se manance “pentru doi”, ci este nevoie doar de o atentie sporita asupra unui ritm de alimentare regulat, fara sa se sara peste mese si fara a fi rontaite produse dulci sau grase intre mese. Sunt recomandate trei mese pe zi, acestea putand fi completate cu doua gustari usoare.
Mama care alapteaza poate sa consume orice aliment. Hrana mamei trebuie sa fie cat mai variata, sa includa fructe, legume, carne, lactate. Trebuie evitate alimentele considerate nesanatoase, cu multe calorii si putine substante nutritive, cum ar fi dulciurile, chips-urile, diverse snackuri, bauturile dulci, alcoolul si bauturile pe baza de cofeina.
Renuntarea la fumat a viitoarei mamici este recomandata deoarece substantele chimice continute in fumul de tigara pot afecta sanatatea bebelusului. Fumatul trebuie evitat in locuinta in care exista un bebelus si chiar si pe perioada copilariei, deoarece fumul de tigara afecteaza dezvoltarea sistemului respirator si a imunitatii copilului (fumatul pasiv este nociv si este asociat cu frecventa crescuta a infectiilor respiratorii si a astmului bronsic la copil).