Meniu

Asistenţă medicală NON STOP, cu linie de gardă in spital pentru urgenţe obstetricale şi ginecologice, A.T.I şi neonatologie. Informatii, callcenter NON STOP tel. 0259 444 444.

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

Departament de Medicină Materno-fetală

Incepand cu data de 15 ianuarie 2017 in cadrul Spitalului Pelican activeaza DEPARTAMENTULUI DE MEDICINA MATERNO-FETALA in cadrul sectiei de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Pelican care va pune la dispozitie urmatoarele servicii:

  • ecografiile de screening in trimetsrul I
  • ecografiile de morfologie fetala in trimestrul II
  • ecografiile pentru evaluarea starii de bine a fatului in trimestrul III
  • diagnostic invaziv (amniocenteza si punctii-biopsii placentare)
  • monitorizarea sarcinilor cu risc obstetrical
  • teste neinvazive prenatale (NIPT)

Departamentul de Medicina Materno-fetala se adreseaza tuturor gravidelor, indiferent de varsta, de factorii de risc sau de locul de dispensarizare si  functioneaza la Parterul Spitalului Pelican, cabinet 14, pe baza de programare.

In baza biletului de trimitere de la medicul de familie, o parte din aceste servicii medicale sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Medicii care au competanta si acreditare obtinuta in Medicina Materno-fetala  in momentul de fata, sunt:

  • Dr. Liana ANTAL, medic primar obstetrica-ginecologie- sef Sectie
  • Dr. Anca HUNIADI, medic specialist obstetrica-ginecologie
  • Dr. Viorel SUCIU, medic specialist obstetrica-ginecologie,

iar pentru ecografii de morfologie fetala:

  • Dr. Razvan ZDREHUS, medic specialist obstetrica-ginecologie,

urmand ca si celalti medici din cadrul sectiei de Obstetrica-Ginecologie sa isi finalizeze pregatirea.

Ecografia de screening in trimestrul I

Cel mai cunoscut rol al ecografiei de trimestrul I este estimarea riscului genetic (a riscului pentru sindromul Down, trisomie 13 si 18), care include măsurarea translucenţei nucale si se efectueaza  la 11 – 13+6 săptămâni de sarcină. De fapt, rolurile examenului ecografic în trimestrul I sunt multiple şi foarte importante: stabilirea numărului de feţi şi a viabilităţii lor, evaluarea factorilor de risc pentru majoritatea problemelor importante care pot apărea în cursul sarcinii: preeclampsie, restrictie de crestere intrauterina si nastere prematura. La aproximativ 12 de săptămâni de sarcină, se poate constata deja dacă există sau nu defecte structurale importante ca lipsa membrelor, defecte ale peretelui abdominal sau defecte de tub neural (anencefalie, spina bifida).

In clinica noastra se aplica si protocolul Fundatiei de Medicina Fetala Londra, iar pacientele beneficiaza de rezultatele examinarii (atat analzele de laborator cat si examinarea ecografica) in aceeasi zi. Programul se adreseaza tuturor gravidelor, indiferent de varsta lor, care au o sarcina intre 11 si 13 saptamani si 6 zile.

Ecografia de morfologie fetala in trimestrul II

Aceste ecografii presupun evaluarea detaliată a morfologiei (anatomiei) fetale. Intre 18-23 de săptămâni de sarcină, copilul are mărimea potrivită pentru examinarea optimă a părţilor corpului. Ecografia de trimestrul al II-lea este, de cele mai multe ori, un moment plăcut, când viitoarea mămică şi familia află că fătul s-a dezvoltat normal şi când se pot vedea imagini clare ale feţei copilului, inclusiv în reconstrucţie tridimensionala 3D/4D. Această ecografie rămâne, în esenţă, un examen medical important, care presupune concentrare din partea medicului şi răbdare din partea pacientei. Examinarea 3D/4D poate aduce informații de interes medical, în plus faţă de examinarea conventionala 2D si reprezintă  o modalitate de a obţine imagini mai uşor de interpretat de către viitorii părinţi.

Surprizele neplăcute la acest examen sunt cu atât mai puţin probabile cu cât evaluarea din trimestrul I a fost mai corectă şi mai detaliată.

Ecografia pentru evaluarea „starii de bine” a fatului in trimestrul III

În trimestrul al III-lea de sarcină, putem evalua ecografic creşterea şi starea fetală (ce greutate are şi cum se simte în burtică copilul dumneavoastră).

Diagnostic invaziv (amniocenteza si punctii-biopsii placentare)

Diagnosticul invaziv se adreseaza gravidelor care:

-au un rezultat cu risc crescut de boli genetice la testul de screening in trimestrul I

-gravide cu cu varsta peste 40 de ani

-gravide cu istoric familial de boli genetice transmisibile

-confirmarea sau infirmarea unei infectii fetale in cursul sarcinii: Toxoplasma, Citomegalovirus, etc.

-anomalii structurale fetale depistate ecografic si care se pot asocia unui sindrom genetic

Punctia-biopsie placentara se efectueaza intre 11 si 14 saptamani de sarcina, iar amniocenteza dupa saptamana 15, si sunt necesare urmatoarele documente: carte de identitate, card de sanatate, scrisoare medicala de la medicul specialist obstetrician, bilet de trimitere de la medicul de familie si grupa de sange si Rh-ul gravidei.

Testele neivazive prenatale (noninvasive prenatal tests sau NIPT):

Identifica si analizeaza ADN-ul fetal din sangele matern. Se efectueza dupa 9-10 saptamani de sarcina. Pot depista trisomiile 13, 18 si 21(sindromul Down), pot determina sexul fatului, pot depista anomaliile cromozomilor sexuali (X si Y) si unele microdeletii. Nu pot depista mozaicismele. Desi pot atinge o acuratete de 99,9%, ele sunt teste de screening si necesita confirmare prin diagnostic invaziv (punctie-biopsie placentara sau amniocenteza).

Din 31 octombrie 2012 de la deschiderea Maternității Pelican pana azi au fost asistați la naștere un număr de peste 1600 copii, dintre care peste 200 de nou-nascuti prematuri (cu varsta de peste 32 saptamani) care au beneficiat de ingrijirea si atentia deosebita a echipei medicale a Spitalului Clinic Pelican.

Spitalul Clinic Pelican este intr-o continua dezvoltare si incearca sa ofere pacientilor servicii medicale complete, la standarde de inalta performanta, cu echipamente medicale moderne si nu in ultimul rand cu o echipa medicala specializata si pregatita cu profesionalism.

Pentru informatii si programari se pot obtine la Call Center 0259 444 444, non stop.

Accesati: www.maternitateapelican.ro , www.spitalulpelican.ro