Meniu

Asistenţă medicală NON STOP, cu linie de gardă in spital pentru urgenţe obstetricale şi ginecologice, A.T.I şi neonatologie. Informatii, callcenter NON STOP tel. 0259 444 444.

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

Sfaturi utile

In primul rand tinem sa subliniem ca cel mai important lucru pe care il puteti face pentru copilasul dumneavoastra este sa-l alaptati cat mai mult timp, ideal pana la varsta de 2 ani si minim pana la 6 luni. Laptele de mama este alimentul ideal pentru bebelus, el asigura un aport optim de nutrienti. Beneficiile alaptarii pentru copilas sunt numeroase si mereu se descopera noi si noi afectiuni care sunt prevenite prin alaptare. Dintre acestea amintim: gastroenterocolite, infectii respiratorii, alte tipuri de infectii, alergii, astm bronsic,  alergia la proteinele laptelui de vaca, diabet zaharat de tip 2, obezitate, boala celiaca, stenoza hipertrofica de pilor si chiar si unele tipuri de cancer infantil. In plus, studiile au dovedit ca dezvoltarea fizica, psihica si intelectuala a copiilor alaptati este mai buna decat a celor hraniti cu lapte praf. Alaptarea este benefica si pentru mama: riscurile de a dezvolta cancer de san, de ovar, de endometru, osteoporoza, depresia postpartum sunt mai scazute la mamele care alapteaza. In plus, ele scad in greutate mai rapid dupa nastere si este stimulata retractia uterina.

Inca din timpul sarcinii este bine ca viitoarea mamica sa verifice starea mameloanelor. Daca acestea sunt ombilicate (sau plate si nu ies in relief la stimulare usoara sau la frig), vor fi mai greu de prins de catre copil in timpul suptului si alaptarea poate deveni mai dificila. Viitoarea mamica poate efectua un masaj usor al mamelonului incercand sa-l reliefeze. Nu recomandam folosirea dispozitivelor care imita suptul copilului deoarece se pot produce descarcari de ocitocina care ar putea cauza contractii uterine.

Sfatuim proaspetele mamici care alapteaza sa nu ofere bebelusului suzete si lichide prin biberon in prima luna de viata deoarece acestea pot iterfera cu suptul.

In primele luni nu oferiti lapte praf sau alte lichide copilului alaptat exclusiv decat la recomandarea medicului neonatolog; acestea pot duce la scaderea secretiei lactate si la esecul alaptarii.

Daca observati o scadere a secretiei lactate sau aveti impresia ca bebelusul nus e satura la san, nu va grabiti sa dati copilului lapte praf, ci consultati medicul neonatolog care va va sfatui cum sa procedati. Echipa noastra de medici si asistente de neonatologie va sta la dispozitie pentru consiliere in alaptare si dupa externarea din maternitate, nu ezitati sa apelati la noi. Fluctuatiile secretiei lactate sunt normale si frecvente in primele saptamani de alaptare. Suptul ritmic al copilasului va ajuta la reglarea secretiei lactate.

Cum stiti daca bebelusul mananca suficient : creste in greutate circa 150 g/saptamana, este linistit dupa ce suge, simtiti mai gol sanul din care a supt, are 5-6 scutece ude /zi si minim 2 scaune galbene/zi.