Meniu

Asistenţă medicală NON STOP, cu linie de gardă in spital pentru urgenţe obstetricale şi ginecologice, A.T.I şi neonatologie. Informatii, callcenter NON STOP tel. 0259 444 444.

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

Nașterea pe cale naturală la Maternitatea Pelican

’’Oare voi fi în stare să aduc copilul pe lume?’’,’’Oare voi putea suporta durerile naşterii?’’, ’’Oare va fi totul în regulă cu mine şi cu bebeluşul meu?’’ Acestea sunt întrebări fireşti pentru fiecare femeie gravidă şi este absolut normal să vi le puneţi şi dumveavoastră.

Trebuie să ştiţi însă că Natura pregăteşte fiecare femeie în perioada în care e gravidă pentru a putea naşte, şi că de fapt, peste 90% din naşteri se produc fără niciun fel de complicaţii. Şi în tot timpul acesta noi suntem alături de dumneavoastră!

Ce stiti despre naşterea pe cale naturală?

Naşterea naturală (vaginală) este fără discuţie modul cel mai fiziologic de naștere. Deși nu există durere comparabilă cu cea din momentul nașterii multe femei preferă o naștere naturală, fără anestezie sau calmante. Participarea la cursurile prenatale, colaborarea și comunicarea deschisă cu medicul obstetrician, o tehnică corectă de respirație fac suportabile aceste dureri. Cu toate acestea puteți opta pentru analgezie la naștere- nașterea cu peridurală oricând doriți.

Care sunt semnele de naștere?

Puteți recunoaște începerea nașterii după prezența a cel puțin unuia din cele trei semne de bază:

 1. Eliminarea ’’dopului gelatinos’’– este vorba de fapt despre eliminarea de mucus cervical sub forma unei scurgeri vaginale maronii, gelatinoase uneori cu ușoare striuri de sânge. Acest mucus a protejat pe durata întregii sarcini intrarea în canalul cervical. Eliminarea acestui dop se poate face pe parcursul mai multor zile și corespune cu un col care începe să se dilate pentru naștere.
 2. ’’Ruperea apei’’ – înseamnă că membranele amniotice și stratul protector de lichid amniotic din jurul copilului nu mai există, în funcție de mărimea rupturii se pierde mai mult sau mai puțin lichid. Nu trebuie să vă speriați, că veți pierde lichid până la sfârșitul nașterii.
 3. Contracțiile uterine dureroase – la început le puteți resimți ca pe niște crampe sau dureri menstruale, sau ca pe o senzație de tensiune în abodomenul inferior care se extinde către șale. Treptat ele sunt tot mai intense și apar la intervale regulate de timp.

Sunteti pregatită pentru internarea în Maternitatea Pelican?

Este bine să vă pregătiți cu cel puțin 4 săptămâni înainte de data probabilă a nașterii o mică sacoșă cu lucrurile de care aveți nevoie deoarece mulți copii se nasc înainte de această dată.

La maternitatea Pelican nu aveți nevoie decât de periuța de dinți!

Când trebuie să mergeți la spital?

Mergeți la Maternitatea Pelican la orice oră din zi și din noapte dacă:

 • Se rup membranele și pierdeți apa
 • Aveți sângerare vaginală
 • Aveți dureri puternice de cap
 • Aveți contracții uterine dureroase la 10-15 minute
 • Aveți dureri abdominale puternice
 • Sunteți îngrijorată din orice motiv

 Care sunt fazele nașterii?

Prima naștere durează în medie cam 10-12 ore, următoarele nașteri sunt de regulă mai scurte. Nașterea are 3 faze:

 1. Dilatarea colului uterin– aceast este cea mai lungă fază, aproximativ 6 ore, începe cu deschiderea colului uterin și sfârșește când acesta este complet deschis, adică are 10 centimetri și gata pentru nașterea copilului. Contracțiile uterine se intensifică odată cu dilatarea gradată a colului uterin. Spre sfârșitul ei pot apare frisoane, vărsături transpirații abundente. Pe parcursul acestei faze la Meternitatea Pelican  veți fi permanent monitorizată și dumneavoastră și copilul dumneavoastră cu ajutorul cardiotocografului care înregistrează ritmul cardiac fetal.
 2. Expulzia fătului– această fază începe de la dilatarea completă a colului uterin și sfârșește odată cu nașterea copilului. Ea durează în general mai puțin de o oră și se caracterizează prin coborârea copilului prin canalul dumneavoastră pelvin. În această fază, sub coordonarea medicului curant și a moașei, veți fi învățată să ’’împingeți’’ și să respirați la fiecare contracție . Este posibil să aveți nevoie de o mică tăietură la nivelul perineului și mucoasei vaginale-epiziotomie, pentru a evita rupturile de țesuturi.
 3. Delivrența– această fază finală a nașterii începe după ce copilul a fost născut și se sfârșeșete odată cu eliminarea completă a placentei. Este cea mai scurtă fază a naşterii, sub 30 minute. În această fază vi se poate administra o injecție cu Ocitocină și/sau Ergometrină, substanțe cu rol în contractarea uterului.

Dacă doriți, la Maternitatea Pelican, partenerul dumneavoastră vă poate fi alături, susţine şi încuraja pe parcursul acestor etape ale naşterii. De asemenea vă puteți bucura de ceea ce se numește ’’travaliu alternativ’’: aromaterapie, meloterapie (aduceți CD-ul cu muzică preferat) astfel încât nașterea să devină un moment plăcut şi fericit din viața dumneavoastră și a partenerului dumneavoastră.