Meniu

Asistenţă medicală NON STOP, cu linie de gardă in spital pentru urgenţe obstetricale şi ginecologice, A.T.I şi neonatologie. Informatii, callcenter NON STOP tel. 0259 444 444.

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

Naștere prin operație cezariană la Maternitatea Pelican

Operaţia cezariană rezolvă multe dintre problemele medicale care apar în timpul naşterii sau reprezintă modalitatea de naştere atunci când travaliul şi expulzia sunt contraindicate mamei sau copilului din cauza unor riscuri specifice.

Cu toate că, fiind o intervenţie chirurgicală, operaţia cezariană prezintă toate riscurile de incidente intra- şi postoperatorii ale unei operaţii, incidenţa acestora este mică atunci când se respectă indicaţiile şi condiţiile de efectuare.

Incizia tegumentului abdominal este transversală, în zona păroasă a regiunii pubiene. Urmează incizia succesivă a planurilor anatomice ale peretelui abdominal până se ajunge la uterul gravid. De menţionat că de regulă, muşchii drepţi abdominali ce reprezintă principala structura care asigură tonusul peretelui abdominal şi o forţă motorie importantă, nu se secţionează ci doar se îndepărtează din câmpul operator. Acest detaliu este important de cunoscut pentru a înţelege că tonusul şi aspectul peretelui abdominal precum şi activitatea fizică după naştere nu sunt afectate de operaţia cezariană.

După secţionarea peretelui uterin se extrage copilul, se elimină placenta şi se efectuează un control al uterului în interiorul său.

Uterul şi structurile anatomice care au fost interesate la deschiderea cavităţii abdominale se suturează succesiv cu fire de suture alese în aşa fel încât să asigure nevoile de hemostază, rezistenţă, resobţie şi constituire a unei cicatrici cât mai fiziologice.

Pentru a crea condiţiile unei cicatrici estetice, sutura tegumentului se poate face intradermic cu un singur fir de sutură (aşa cum se practică în chirurgia estetică) care se extrage după 10 – 14 zile.

Pentru a asigura consolidarea cicatricii uterine, modalitate de prevenţie a unor complicaţii redutabile, este recomandat ca următoarea sarcină să fie planificată după o perioadă de minim 2 ani de la prima naştere prin operaţie cezariană.

Dacă acest interval de timp este respectat, naşterile ulterioare se pot desfăşura pe cale naturală.