Meniu

Asistenţă medicală NON STOP, cu linie de gardă in spital pentru urgenţe obstetricale şi ginecologice, A.T.I şi neonatologie. Informatii, callcenter NON STOP tel. 0259 444 444.

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

Despre celule stem

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem  reprezintă celulele care stau la baza formării tuturor tesuturilor si organelor. Acestea sunt prezente in organism atat in perioada intrauterina si dupa nastere, cat si la reinnoirea periodica sau la vindecarea tesuturilor si organelor dupa diverse boli / traumatisme.

Cand se pot recolta celule stem ?

Sângele ombilical este o sursă recunoscută de celule stem hematopoietice (HSCs). Celulele stem recoltate din cordonul ombilical sunt disponibile imediat, spre deosebire de cele din măduvă care necesită o intervenţie chirurgicală pentru recoltare. In 1988 s-a efectuat primul transplant de celule stem hematopoietice din sângele ombilicoplacentar. De atunci, s-au efectuat mai mult de 20.000 de transplanturi autologe şi heterologe de celule stem din cordon.

Medicul obstetrician care asistă naşterea va preleva sânge din cordonul ombilical şi/sau din placentă, sânge din care se vor extrage celulele stem. Durata recoltării durează în medie între 30 de secunde şi 3 minute, iar activitatea de recoltare a sângelui ombilical la naştere nu interferează cu procesul naşterii,  şi nu dăunează nici mamei nici nou-născutului.

La ce folosesc celulele stem şi de ce recoltarea lor este importantă?

Prelevarea si depozitarea celulelor stem ale copilului poate avea loc doar in momentul naşterii acestuia şi poate garanta accesul imediat la o grefa:

  • 100 % histocompatibilă cu copilul, din al carui sânge ombilicoplacentar a fost colectat
  • 25 % posibilitate de histocompatibilitate 100%, pentru fiecare alt copil cu aceeaşi parinti biologici.

Cercetările aflate în continuă desfăşurare demonstrează un potenţial din ce în ce mai bogat al celulelor stem de a fi folosite în tratamentul şi vindecarea de aproape 80 de boli, majoritatea fiind boli de sange.

Cercetările în domeniul medical avansează în ritm rapid astfel încât utilizarea de celule stem pentru tratamentul unor boli foarte răspândite cum sunt infarctul miocardic sau diabetul zaharat, aflate azi în fază experimentală, vor deveni mâine o certitudine.

In legatură cu şansa ca un copil sa aibă nevoie de o grefă de celule stem, un studiu efectuat în SUA în 2007 ca şansa respectivă este de aproape 1/200 (0,46%) şi poate ajunge si la 1%. In concluzie, recoltare de celule stem este o acţiune preventivă de sănătate care trebuie considerată din partea tuturor părinţii.

Cum se procesează şi depozitează celulele stem?

Tehnica medicală modernă permite acum păstrarea de-a lungul anilor a celulelor stem prelevate din cordonul ombilical.

De-a lungul anilor au fost dezvoltate diferite tehnici de prelucrare a sângelui din cordonul ombilical.  Cea mai avansată tehnică este procesarea automată, care întrece orice altă tehnică de procesare a sângelui din cordonul ombilical, oferind cele mai bune rezultate pentru fiecare grefă. Stem Cells Bank din Timisoara este singura bancă de celule stem din România care foloseşte procedeul automat de procesare bazat pe tehnologia Biosafe Sepax.

Depozitarea celulelor stem se face în azot lichid sau în vapori de azot lichid la o temperatură dintre -140 si -196 grade Celsius. Perioada păstrării este nedeterminată, celulele nefiind supuse vreunor modificări.

In concluzie, naşterea este oportunitatea unică de a vă ajuta familia, prin recoltarea de celule stem din sângele ombilical al copilului dumneavoastră şi stocarea lor pe perioadă nedeterminată.

Parteneri