Meniu

Asistenţă medicală NON STOP, cu linie de gardă in spital pentru urgenţe obstetricale şi ginecologice, A.T.I şi neonatologie. Informatii, callcenter NON STOP tel. 0259 444 444.

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

Camera bebelușului

Camera copilului este pentru părinţi o preocupare importantă incă dinainte ca bebeluşul să se nască.

Pentru ca mediul în care va creste bebeluşul dvs să fie cât mai propice pentru o dezvoltare armonioasă şi pentru a preîntâmpina unele evenimente neplăcute,  vă dăm câteva sfaturi sfaturi utile:

  • Temperatura în cameră trebuie să fie in jur de 20 de grade Celsius, iar umiditatea aerului intre 40-60%. Dacă aerul este prea uscat foloseşte un umidificator de cameră.Umiditatea  o poti verifica folosind hidrometrul.
  • Camera trebuie menţinută curată şi aerisită, iar lumina trebuie sa fie  naturală. Curaţenia trebuie facută zilnic. In timpul curăţeniei, bebeluşul ar trebui să se afle intr-o alta cameră sau, chiar mai bine, sa fie scos la plimbare în aer liber.
  • Pătuţul  trebuie să fie ferit de curenţii de aer, departe de oglinzi, perdele, draperii sau surse puternice de caldură (soba). Salteaua pătuţului trebuie să  fie tare, să permită o poziţie dreaptă a copilului. Salteaua trebuie să aibă dimensiunile potrivite pentru pătuţ, astfel încât să nu existe nici un pic de spaţiu între marginile saltelei şi marginea pătuţului unde copilul ar putea sa ajungă cu faţa şi să se sufoce. Pătuţul trebuie sa fie în stare perfectă, să fie solid, să nu aibă părţi lipsă sau spaţii în structura prin care copilul ar putea intra cu capul, sau cu părţi ale corpului. Nu se recomandă plasarea unor accesorii de tip plăpumioară atârnate de pereţii pătuţului deoarece copilul se poate sufoca.
  • Nu se recomandă  ca pătuţul să fie încărcat cu jucarii, păturici, etc şi nici folosirea de perne la copilul sub 1 an şi jumătate, deoarece există pericol de sufocare.
  • Cel mai bine este pentru copil să doarmă in aceeaşi cameră cu părinţii în primele 6  luni de viaţă  dar în pătuţul lui. Nu se recomandă ca parinţii să împartă patul cu copii mai mici de 6 luni, deoarece incidenţa morţii subite a sugarului este mai mare în acest caz, fiind maximă între 2 si 4 luni. Este de asemenea interzis dormitul pe canapea impreună cu sugarul deoarece riscul de sufocare este foarte mare.  Nu folosiţi plapume sau pături groase pentru a înveli copilul, deoarece se poate sufoca cu ele. Folosiţi mai degrabă saci de dormit pentru sugari. Nu folosiţi dispozitive pentru poziţionarea copilului în timpul somnului deoarece riscul de sufocare este mare.
  • Evitaţi folosirea coşurilor pentru sugari deoarece s-au dovedit periculoase, fiind  posibilă sufocarea copilului.
  • Atenţie la cordoane, sfori sau alte lucruri cu care copilul s-ar putea strangula, îndepărtaţi-le din zona patuţului copilului. Nu plasaţi dispozitivele de supraveghere în zona în care copilul ar ajunge la ele deoarece se poate strangula cu cablurile.
  • Evitaţi fumatul în locuinţa dumneavoastră deoarece acesta poate afecta sănătatea copilului dvs pe termen lung. Incidenţa morţii subite a sugarului, precum şi a infecţiilor respiratorii şi a astmului bronşic este crescută la copiii expuşi la fumul de tigară.